"hva skjer med varmegenskapene til soveposen hvis vi øker R-verdi og tykkelse på liggunderlag"

 

Vi har sammen med våre leverandører testet, utviklet og solgt utstyr til det norske markedet i nesten 20 år. Vi har en stor forkjærlighet til soveposer og liggeunderlag ettersom dette er kritisk utstyr på tur.

 

Innad i firmaet har vi masse forskjellig erfaring, fra Nordpolen, Sydpolen, Grønland, Svalbard, Elbrus, Killi, Denali til Storen. Korte og lange turer, på høye fjell med lav vanskelighetsgrad og lave fjell med høy vaskelighetsgrad. All erfaring tar vi med når vi gjør valg for hva vi skal selge og hvordan vi skal selge det, men for å gjøre rådene våre fra erfaring til harde data så tok vi kontakt med et laboratorie i Trondheim som har spesialsert seg på å utvikle tester for termisk effektivitet på blant annet soveposer og liggeunderlag.

 

Vi vet av erfaring at liggeunderlag påvirker soveposens evne til holde på varmen betraktelig. Ligger du rett på bakken, i hengekøye eller portaledge, vil soveposer miste varmeegenskaper og man vil oppleve kuldegjennomslag. Dunposer i større grad enn syntetposer, men begge typer isolasjon vil ikke holde de varmeverdiene som er forventet. Men hva skjer med varmeverdiene når vi øker tykkelse og R-verdi på liggeunderlag?

 

For å forstå de forskjellige resultatene må man også forstå hvordan soveposer testes. Det kan du lese litt mer om her. Men kort fortalt testes soveposer etter EN13537/ISO23537 som er en Europeisk norm som gir 4 forskjellige verdier. Comfort Upper, Comfort, Comfort Limit og Extreme. Det brukes forskjellige typer "varme mannequiner", men vi bruker en som reperesenterer en dame. Vi tester 20 forskjellige soner på denne dukken for å finne en gjennomsnittstemperatur. Testmannequin har en "track suite", typisk joggedress i polyester på seg. Dette er varmegenskapene som er satt av EN/ISO test. Det testes altså ikke med ullundertøy, sokker og lue som mange tror.

 

Liggeunderlaget som brukes i testen er et typisk oppblåsbart liggeunderlag med 3cm tykkelse. Vi oppgarderte liggeunderlaget til ett av våre mestsolgte modeller Aerostat Down 7.0. Dunfylt liggeunderlag, 7cm tykt og R-verdi på 5,22.

Hvis vi tenker på alle produktene som vi skal sove i og på som et system så vil vi kunne få et varmere og mer effektivt sovesystem.

 

Testene vi viser her er på ingen måte ledende for hva vi anbefaler som komfort-temperatur på soveposen. Testen viser bare en måte å øke varmeevnen til produktet. Ved å legge inn en liner eller bruke en overbag over posen vil også endre varmeevne. Overbag mer drastisk enn noe annet, men det vil også gjøre noe med funksjonen. Vår anbefaling er å være forsiktig med å bruke linere eller boostere med reflekterende materialer. Dette vil gi en raskere varmefølelse med en gang du går inn i posen, men vil redusere pusteevne betraktelig. En reflekterende liner vil også flytte "dew-point" (0-punktet). Særlig i lavere kuldegrader vil man fort oppleve at 0-punktet vil krype inn i posen og kondensere. Fukten vil etterhvert redusere isolasjonsmaterialet evne til å isolere og fryse opp når man ikke er i posen. Dette kan lett bli en utfordring på lengre turer.

 

Testen viser hvordan du effektivt kan få et sovesystem som er mer behagelig ved å oppgradere liggeunderlag. Den viser også at her er det bare å eksperimentere og ikke la test-data styre hva som kan bli den reelle komforten på tur. For lab-test og virkelig bruk er fortsatt to forskjellige ting.

Vi kommer til å fortsette testinger og undersøkelser for å få mer effektive systemer som øker komfort på tur. XC LAB har gjort flere tester som vi kommer til å publisere. I mellomtiden er det bare å komme seg ut i fjellet og skogen å utforske sine egne ideer og tanker om sovesystem og komfort. God Tur og Sov Godt!