Nylon (Polyamide) og Dyneema / Spectra / Dynatec (Polyethylen) er to syntetiske råmaterialer som har sine styrker og svakheter i produksjon av slynger og quickdraws. Hvis man setter seg inn i egenskapene til de to forskjellige vil man ha bedre forutsetning for å bruke de på best mulig måte i veggen.

 

Dyneema (Dynatec) har som kjent mye høyere styrke til vekt forhold (statisk vekt) enn nylon, men er mindre elastisk. Den tynne diameteren og lave vekten gjør den ofte til et førstevalg for de fleste tradklatrere. Men har Dyneema noen svakheter?

 

Dyneema eller Dynatec er noe av det sterkeste materialet vi har i slynger og har også bedre kuttmotstand noe som er viktig på skarpe kanter. "Svakhetene" må ofte sees i lys av dårlig bruk eller feil bruk. Slitestyrken på en 16mm god nylonslynge er ofte noe høyere. Nylon tåler flere repitisjoner av fleksing/bending av slyngen uten å miste egenskaper og har også et høyere smeltepunkt. Dette ser man typisk dersom man fører tau gjennom slyngen direkte. Dyneema får lettere smelteskader.

 

Dyneema tåler på sin side mer UV eksponering og er relativt hydrofob, noe som går at den tar til seg lite vann. Perfekt på vinterklatring der slynger blir våte, frosne og kan fort miste en del egenskaper.

 

Dynatec (Dyneema) og Nylonslynger tåler som regel det samme, 22kN (i overkant av 2 tonn) men hva er forskjellene når man bruker de feil eller går inn får å ødelegge slyngene for å fremprovosere forskjeller.

 

DMM er kjent for å teste utstyr langt over utstyret evne for å finne svakheter og forskjeller.

Tanken bak disse to filmene er å vise hva som kan skje med slynger dersom man klipper seg direkte inn i slyngen og faller. Altså enten på standplass eller direkte i bolt/naturlig sikring med faktor 1 og faktor 2 fall.

 

Dette er selvfølgelig noe som ikke anbefales. Man skal prøve å unngå å falle direkte på standplass og aldri dogge ett flytt hvis man er klippet direkte inn i slynga. Slækk i standplassen din er også veldig viktig å unngå.

 

Det er viktig å fremheve at disse filmene ikke sier at Nylon er bedre enn Dyneema. Vi anbefaler begge deler og begge deler er "like" bra. Det er også noen forskjeller på ekpresslynger eller quickdraws. Mange sportklatrere foretrekker tykkere nylonslynger. Lettere å få tak i og dra i når du jobber inn en rute. For fjellklatring og tradklatring på lengre ruter er alltid vekt en utfordring. Derfor foretrekkes Dynatec (Dyneema) varianter. Som sagt så er de litt mer håndterlige på vinterstid hvis de blir våte ettersom de er mer hydrofobe.

 

Det finnes også avarter som Tech Web som kombinerer Dyneema kjerne med Nylon strømpe. Dette øker styrken til 23kN og beholder mye av egenskapene til nylon. Ikke like lett som rene dyneema slynger, men lettere enn Nylon. Lett å like det også..