Guide til behandling av utstyr

Vi skal her prøve å gi deg noen enkle råd og tips til vedlikehold av utstyret ditt. Det vil også være flere tips og råd som kan hjelpe deg til valg av riktig utstyr. Finner du ikke svaret på spørsmålet ditt kan du alltid direkte kontakt med en av våre ansatte.

Tilbakelevering av defekt elektronisk utstyr

Som forhandler av elektronsik utstyr forplikter vi oss til å ta imot Spot og Pieps produkter for miljøsanering. XC SPORTS EQUIPMENT AS er medlem av Euroviroment som bruker egne anlegg til gjenvinning og miljøsanering.

Vedlikehold av dunsoveposer

Hvis du passer på din Mountain Equipment eller Western Moutaineering sovepose vil den være med på mange eventyr. Dunposer av kvalitet har mye lengre levetid enn syntetiske alternativ og vil nesten alltid prestere bedre dersom man har passet godt på den. Her er noen elementære regler å følge:

 • Dunposer skal ideellt sett aldri oppbevares i kompresjonstrekk, men ligge i et luftig oppbevaringstrekk. Alltid luft og tørk posen din godt før du putter den i oppbevaringstrekk.
 • Får å redusere nødvendigheten for vask av sovepose anbefaler vi alltid å bruke liner i soveposen. Dette hindrer svette, skitt og olje fra kroppen i å "forurense" dunet. Dersom man ikke bruker liner vil dunet miste spensten/"loften" og isolasjonsevnen og derfor virke kaldere. Liner er også mye lettere å vaske på lengre turer og tørker også utrolig mye raskere. Vi anbefaler Cocoon liner!
 • Dersom din dunpose har mistet store deler av isolasjonevnen burde den vaskes. Dette er en meget tidskrevende og møysommelig jobb å gjøre for hånd og det er lett å gjøre feil. Feil vasking kan medføre til at de interne meshveggene rakner, dunet råtner eller at f.eks sømmene løsner. Vi anbefaler at man sender inn soveposen til vask, men dersom du skal gjøre det selv kan du følge noen retningslinjer: 1. Dunposer skal aldri vaskes eller tørkes i vanlig maskin. 2. Følg vaskeanvisning og bruk badekar til selve vasken. 3. Det skal bare brukes milde såper eller dunvask såpe som kan kjøpes i outdoor butikker. 4. Når posen er våt kan man risikere å revne de interne kammerne som holder dun på plass. For å minimerer denne risikoen legg posen flatt i badekarret og press vannet gjennom posen ovenifra. Et triks for å gjøre posen våt er å fylle badekaret først og legg posen i badekarret når den er i pakkposen sin. Man har på denne måten har man presset ut alt luft av soveposen og man slipper å slåss med posen får å få den våt og ned i vannet. Vær forsiktig når du tar den våte posen ut av pakkposen og legg den flatt ut i badekarret. Alle ytterstoff som har en coating eller membran burde vrenges først 5. Etter vask med såpe må posen renses skikkelig for såperester. Gjennta punkt 4 med rent vann etter å ha skylt badekar godt. rester av såpe vil ha en negativ effekt på dunspenst og påvirke isolasjonsevne. Det kan være nødvendig med 5-6 skyll. 6. Press så alt vannet ut av posen på samme måte som punkt 4. 7. Etter at posen er presset fri for vann, løfter du den forsiktig ut av badekarret og legger den et varmt sted med mye luft. Du kan også rulle posen opp med begge hender får å presse ut mer vann og det gjør også løfteproseesen lettere. Snu posen jevnlig. Varmekabler på bad kan være til hjelp, har du ikke det så kan du bruke et tørkestativ. Legg posen flatt på tørkestativ så mesteparten av posen har bæring. Etter at posen er tørr burde man banke opp dunet for å få ut eventuelle klumper med dun. Man kan til nød bruke en kaldlufts tørketrummel som er stor. 8. Tørk og bank opp dun til posen er helt tørr og fri for klumper.
 • Aldri heng opp eller rist en våt eller fuktig pose. Vått dun er tyngre enn tørr dun og våte klumper med dun kan derfor revne mesh kammerne innvendig i posen.
 • Tips: har man vaskemaskiner med eget sentrifuge program så kan det reduserer tørketid. husk å sjekk maskiner for skarpekanter og husk å press vannet ut av posen før du legger den i sentrifuge.

Vedlikehold av Syntetiske soveposer

Oppbevar syntetiske soveposer som dunposer og luft dem skikkelig etter bruk hvis det er mulig. Syntetiske poser er lettere å vaske enn dunposer, men det skal fortsatt holdes til et minimum. Mountain Equipments syntetiske poser kan maskinvaskes, men det anbefales en kommersiell maskin som er større enn vanlige vaskemaskiner. Bare bruke mild ren såpe eller spesialist produkter under vask og hvis du bruker maskin så trenger du minimum to skyll for å vaske ut all såpe av posen. Prøv også å vask såpe og tøymøkner beholdere før vask. Rester av disse kan ødelegge sømmer og loft. Det er ingen risiko for at interne kammere revner på syntetiske soveposer så man kan hengtørke posen. Ikke vri eller vreng posen under tørking.

Vedlikehold av dunbekledning

For at din dunbekledning skal isolere skikkelig trenger den vedlikehold. Det er ikke alltid nok med leverandørens anvisninger. Vi i Norge bruker dunbekledning ekstremt hardt i forhold til veldig mange andre land ettersom vi har relativt kalde vintere også i storbyene. Det gjør at dunbekledning blir brukt daglig og krever derfor mer vedlikehold enn vanlig. Først noen fakta om dun:

 • Dun er ikke sydd fast i bekledning. Dunclustere blir kontrollert ved å sy jakken eller buksen i kammere. Man bruker enten Boxwall eller gjennomsydde kammerløsninger. Soveposer kan bruke Slantwall, V-box og Trapazodial kammerkonstruksjoner, men dette er lite brukt i bekledning. Når man presser sammen dunkammere, reduseres isolasjonsevnen. Jo mer luft og loft, jo bedre isolasjon. hvis man sitter i en bil med dunjakken på vil man presse dunclustere til hver sin side av kammerne. Det vil si at man har lite dun i midten. hvis dette skjer er det bare å fordele dunet jevnt i kammerne igjen ved å legge jakken på bakken med innsiden ut og dra hånden over kammerne til det ser jevnt ut.. Det samme kan skje på innsiden av jakke armen. Husk at en skitten eller våt jakke har mer dunvandring enn tørr.
 • Noe Dunlekasje er NORMALT. Det er som regel fjær som kommer gjennom søm. Fjær har stilk og kan ved produksjon eller bruk presse seg gjennom søm. Hvis man ser fjær stikke ut, dra den inn igjen fra innsiden av plagget eller posen for å unngå å åpne et hull i ytterstoffet. Maser så utgangshullet ut. hvis man drar ut fjær vil man ha et permanent hull og duncluster følger ofte med fjær ut av plagget.

Vedlikehold:

 • Ikke oppbevar plagget i pakkpose eller hengende på klæshenger! Oppbevares tørt og i en luftig oppbevaringspose.
 • En skitten jakke isolerer etterhvert dårligerer og trenger vask. Går man mye med dunjakke over en t-skjorte krever dette ofte mer vask ettersom man svetter rett i jakken og svetten og oljen påvirker dunloft og isolasjonsegenskaper.
 • Ikke vask dunplagget ditt i vanlig maskin. Håndvask i badekar er anbefalt. Bruk samme metode som vask av dunsovepose. Husk at rester av såpe absorbrerer lett fukt og skitt og kan ødelegge dunet, så god skylling anbefales strekt!
 • Tørk plagget på samme måte som sovepose. Tørketrommel kan brukes etter anvisning på produkt, men det anbefales å bruke en industritørketrommel og veldig lav varme.
 • Sørg for at alle eventuelle klumper er ute av plagget ved tørk.

Behandling av ytterstoff

På et tidspunkt kan det være nødvendig å reimpregnere ytterstoffet på ditt dunprodukt. Vi anbefaler bare sprayprodukter. Western Mountaineering anbefaler Rivivex Spray on Water repellent, men mange andre fungerer også bra. Husk at brukerveiledningen på impregnering ikke alltid fungrerer for produktet ditt. De fleste impregneringsprodusenter anbefaler å legge produktet i tørketrommel etter påføring, men her må man være forsiktig. Dette anbefales så man skal bedre puste og impregneringens festeevne, men noen lettvektsplagg kan ta skade av dette. Hvis du skal bruke tørketrommel bruk en industriell tørketrommel med lav varme. Ta produktet ut ofte for å sjekke om det ikke har blitt for varmt. Produkter med laminerte sømmer er veldig følsomme for varme og vi anbefaler derfor hårtørrer som et alternativ.

Vi har hatt gode resultater med å impregnere både skuldre og rygg, samt soveposer med hårtørrer etter påføring. Tar litt lengre tid, men man har litt bedre kontroll.

Lettvektstekstiler er ikke tiltekt samme vannavstøtende evne som ytterstoff med coating eller membran og vi anbefaler derfor ikke å impregnere produktet på samme måte. Man kan til nød bruke en lett nylon impregnering.

Behandling av dunlekasje

Ytterstoff som er brukt på dunprodukter er porøs av natur og puster derfor godt. Det er derfor mulig for små stilker av fjær og dunclustere å jobbe seg ut gjennom stoffet. Det er viktig å forstå at ytterstoffet skjeldent er revnet av den grunn, men at stilken har presset seg mellom trådene i yttertoffet. Har man en lekasje er det viktig å dra dunet/stilken tilbake fra baksiden og inn i kammeret igjen. ikke ut gjennom yttertoffet. Dette vil hindre videre lekasje og at trådene i lekasjepunkt spriker enda mer. Spriket i trådene vil lukke seg av seg selv, men man kan hjelpe til med litt massasje:)

Produkter med tynnere ytterstoff har tendens til å lekke litt mer dun en tyngre ytterstoff, men Western Mountaineering og Mountain Equipment bruker alltid de tetteste vevene som er tilgjengelig på markedet.

Rift eller hull i et dunplagg må tettes så fort som mulig for å ikke risikere å miste for mye dun i kammerert. Mister man for mye dun fører dette selvfølgelig til at isolasjonsevnen blir svekket og muligheten for dunvandring er større. på tur er alltid duckteip en god løsning. klipp en rund sirkel og sett på. Goretex lapper eller andre impregnerte nylonlapper som limes på fungerer også veldig bra.

Vedlikehold/Tips på tur med dunposer

Redselen for en våt og kald pose gjør noen ganger at folk velger bort dun som et alternativ. Dette er en feiltakelse. Alle poser, dun eller syntet er miserable å sove i når de er våte. Det er derfor det er viktig å holde alt utstyr tørt. Du vil fort innse at det er lettere å holde en dunpose tørr enn det er å lære å lese kart. Med alt det utstyret som brukes med soveposer; telt, vanntette pakkposer, bivybags og dampsperre er det sjeldent man kan si at dunposen har blitt så våt at den ikke kan brukes. Hvis man ofte får en våt dunpose indikerer det noe helt annet..

Men det finnes noen tips og noen unntak:

 • Hvis du sove i telt med dårlig lufting og det ofte danner seg kondens kan du legge goretex jakken din rundt punktet der posen blir fuktig. ofte opplever mange fuktig fotende for at man presser imot teltduk. Legg jakken rund fotende og zip igjen.
 • Dersom man camper mye uten telt kan bivybag være en god løsning. Bivybag finnes både i vanntette og vannavstøtende versjoner, avhengig av bruk.
 • Dersom man bruker posen under -30 - -45 og nedover kan det være nødvendig med damperre. Tempereaturgrenen 0 grader har en tendens til å trekke inn i pose ved slike temperaturer og det kan derfor danne seg et fuktlag som blir til is dersom man ikke bruker dampsperre. Dette er ofte brukt på polar ekspedisjoner. Det lønner seg ofte å ta noen prøveturer med denne varianten først.
 • Turer der luftfuktigheten er særdeles høy kan det lønne seg å bruke syntetiske alternativ som er mer hydrofobisk.
 • Får å øke varmen og beskytte posen mot fukt kan en overbag være en god løsning. Denne burde være i primaloft eller polarloft

Hvordan bruke temperaturgrenser i valg av sovepose

Man kan som butikk eller sluttkunde lett se seg blind på temperaturgrenser og EN 13537 korrelasjoner og det er ikke anbefalt å bare se på disse tallene. Det kan faktisk settes tvil til mange tester gjort av ORCA, ASTM eller EN 13537 sertifiserte uttestere. Grunnen til dette er fordi alle testene er standariserte og ikke tar kroppens forskjellige metabolikk og størrelse i betraktning. Selv om du tror at du sammenligner to like poser som ser like ut, må du ta bredde+lengde+nakkekrage+hette+dunmengde og loft i betrakning får å måle posene mot hverandre. Ikke alle produsenter viser alle tall.

På tidlig 60-tallet valgte fjellklatrere og eventyrere soveposer på fyllvekt. Altså hvor mange gram dun er det i soveposen Fyllvekt ble brukt til å estimere ca temperatur. Så sjekket man loft og innvendig størrelse. For å gjøre dette enklere for kjøpere introduserte man etterhvert temperatur målinger og nå etterhvert standariserte målinger av soveposene. Ved å forenkle soveposen til "bare" temperatur resultater har man på mange måter tatt bort muligheten for at kunder forstår mekanikken i hvordan en sovepose fungerer.

Noen enkle regler ved sammenligning:

 • Dersom to poser har samme fyllvekt, men forskjellig størrelse innvendig vil den smaleste som regel være varmest hvis det er lik loft og soveposen passer kroppstørrelse
 • Dersom to poser har samme loft,samme størrelse innvendig, men en har mer dunfyll, så sjekk densitet i dunkammer og produsents oppgitte dunkvalitet. Et godt fyllt kammer fører til bedre dunkontroll og mindre vandring.
 • Dersom to poser har samme fyllvekt og samme dunkvalitet kan ofte forskjellen ligge i konstruksjon, bredde/lengde. noen produsenter unnlater å nevne om det er full, semi eller ingen nakkekrage særlig på lettvekt dunposer for å oppgi bedre vekt.

Primaloft fiber og vedlikehold

Man må som på dun snakke om forskjellig type kvalitet på primaloft for å forstå hva man oppnår med bruken. Fordeler og bakdeler.

Til dags dato er det Primaloft One som gir mest varme pr.kvadrat cm og er mest hydrofobisk. Primaloft One absorbrerer 3 ganger mindre vann,er 14% varmere når tørt og 24% varmere når vått enn alle konkurrerende merker.

Værken primaloft Sport eller Primaloft Eco har samme egenskaper som One, men disse fiberne er rimeligere. Fordeler; du får den beste syntetiske isolasjonen, bakdel: relativt dyr.

Primaloft One; deres toppfiber i forhold til outdoor bekledning

Primaloft Sport; har mange like egenskaper som One men er ikke like hydrofobisk eller slitesterkt.

 

Primaloft Eco; 50% resirkulert. God komfort og varme.

 

 

 

Vaskeanvisning på alle Primaloft plagg er:

 

 

 

Kan vaskes i maskin og vaskes rent i kalt vann. Mild sentrifuge

Kan tørkes i tørketrummel

Ikke rens, stryk eller steam produktet.

Husk at også materialer brukt i plagget har "egne" vaskeanvisninger. Så sjekk produkt nøye før vask.

SPOT Guide : Innleggelse av mottagere og meldingstekst

Denne filmen viser hvordan du legger til mottakere og meldingstekst på de forskjellige meldingsfunksjonen på Spot gen3. Filmen viser også filtreringmuligheter og endring/oppretting av profiler.

Får å åpne filmen i full størrelse klikk på  i høyre hjørne i bunn av film eller høyreklikk på filmen og trykk: "åpne video i ny fane."

 

 

LAST NED BRUKERVEILEDNINGEN PÅ NORSK HER!

FEILMELDINGER PIEPS SKREDSØKERE

Dersom du får en feilmelding på skjermen din kan du identifisere feilen og handling via dette skjemaet. Her får du en kort forklaring og beskrivelse av feilmelding og eventuelle tiltak du kan gjøre selv.

Feilmeldinger vises normalt ved oppstart når Pieps søkeren gjør en selvsjekk. Selvsjekk gjøres hver gang du skrur på søkeren for å sikre at alle funksjoner fungerer som de skal og at enheten er 100% operativ.

Lim inn link i nettleser og trykk enter:

https://www.dropbox.com/s/ce9zoqjrfmvcz74/PIEPS%20FEILMELDINGER%20OG%20HANDLING.xlsx.pdf?dl=0

 

 

Copyright © XC Sports Equipment AS / Postboks 121, 1309 Rud / Tlf: 40 00 19 16 / Kontakt

Org.nr: 953682397

Utviklet av RED RABBITS AS